Unesco werelderfgoed |
5 reistips!
Onze Unesco Top 5 | van noord naar zuid
- Piemonte | Wijnlandschap
- Umbrië | San Francesco van Assisi
- Campanië | Pompeï | Amalfikust | Cilento | Napels
- Puglia & Basilicata | Trulli & Matera
- Sicilië | Etna | Syracuse | Val di Noto | Valle dei Templi | Villa Romana del Casale | Palermo | Kathedraal van Monreale en Cefalù
Unesco sites | mooi 'haakje' voor een prachtige rondreis
Italië is regelmatig terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sterker nog: Italië neemt met maar liefst 58 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op deze bijzondere lijst.
Regelmatig worden er nieuwe parels toegevoegd. Zoals de kleurrijke fresco’s van de stad Padova (Veneto), de thermen van Montecatini Terme (Toscane) en de portici van Bologna (Emilia-Romagna).
Heerlijk, 58 Unesco sites om te bezoeken dus. We hebben de eerste 17 sites in deze reis top 5 verwerkt. Je moet ergens beginnen :-).
1. Piemonte | Werelderfgoed het wijnlandschap van Le Langhe, Roero & Monferrato | Residenties van de koninklijke familie van Savoia
Sinds de zomer van 2014 staat het wijnlandschap van Le Langhe, Roero en Monferrato, in het zuidwesten van Piemonte, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Eigenlijk is in drie woorden samen te vatten waar dit gebied voor staat: vini, tartufi, noccioli.
De druiven, de truffels en de noten: ze groeien op de heuvelruggen en in de bosrijke gebieden van Le Langhe, Roero en Monferrato. De wijnstokken, struiken en bomen worden afgewisseld door idyllische dorpjes, kastelen, kerken en abdijen – een sprookjeslandschap om bij weg te dromen, dat in ieder seizoen weer andere kleuren laat zien.
Overigens, nu we toch in Piemonte zijn, de 17de eeuwse in veelal Barokke stijl gebouwde residenties van de Koninklijke familie Savoia in Turijn en omstreken staan sinds 1997 ook op de Werelderfgoedlijst. Het zijn er maar liefst 21. De bouw van deze residenties omvat een stedenbouwkundig systeem dat de paleizen en villa’s onderling verbindt.
Het huis Savoia regeerde over gebieden in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië, vervolgens over het koninkrijk Piemonte-Sardinië en uiteindelijk over heel verenigd Italië. De macht van de Savoia’s eindigde in 1946, met een referendum waarin het Italiaanse volk voor een republiek als staatsvorm koos.
2. Umbrië | Werelderfgoed San Francesco van Assisi
De middeleeuwse stad Assisi, die vaak wordt aangeduid als ‘de parel van Umbrië’, is de geboorteplaats van Sint Franciscus. Maar het is vooral dankzij de wereldberoemde basilica, met schitterende fresco's van Cimabue, Giotto, Lorenzetti en Martini, dat pelgrims en toeristen Assisi graag bezoeken.
Assisi ligt tegen de berghelling van de Monte Subasio, in de Apennijnen, in het hart van het schilderachtige, groene Umbrië. De stad is grotendeels opgebouwd uit witte stenen; een prachtig gezicht wanneer je van onder aan de berg de stad bekijkt. De Basilica di San Francesco en het Sacro Convento, het klooster van de Franciscaner broeders, domineren het uitzicht en vormen samen het kloppend hart van de stad.
Een belangrijke reden dat Assisi tot Unesco werelderfgoed uitgeroepen is, is dat de stad met de basiliek en belangrijke schilderwerken een belangrijk referentiepunt is voor de ontwikkeling van Italiaanse en Europese kunst en architectuur.
3. Campanië | Werelderfgoed Pompeï | Amalfikust | Nationaal park Cilento | Napels | Paleis van Caserta
De regio Campanië is rijk bedeeld met Unesco werelderfgoed.
Het wereldberoemde Pompeï, Herculaneum en Torre Annunziata die in het jaar 79 verwoest werden door de grote uitbarsting van de Vesuvius en waar sinds de 18e eeuw opgravingen en bijzondere ontdekkingen worden gedaan. Zoals zeer recentelijk nog het prachtig beschilderd thermopolium, een soort snackbar waar je versnaperingen en drankjes kon krijgen en een triomfwagen die nog bijna helemaal intact is.
Van over de hele wereld komen toeristen om de Amalfikust te zien die zich kenmerkt door steile rotsen, kleurrijke stadjes en de letterlijk schitterende zee in de diepte. Rijdt vooral over de Strada Statale 163, ‘de weg van de duizend bochten’. Veertig kilometer lang slinger je langs misschien wel het mooiste stukje kustlijn van Italië. Elke bocht trakteert je op steeds een ander vergezicht. Bezoek de stadjes Positano, Ravello en de tuinen van Villa Rufolo.
De Cilento is een schitterende streek in het zuiden van Campanië. Het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, zoals het gebied voluit heet met de archeologische sites van Paestum en Velia en het Kartuizer klooster, Certosa di Padula. De reden voor de benoeming tot Werelderfgoed is niet alleen het unieke landschap van de Cilento, maar ook de rijkdom aan overblijfselen van de volkeren die ooit het Middellandse Zeegebied bewoonden, onder wie de oude Grieken.
Napels is een zinderende stad. De nauwe straatjes met de bont gekleurde was die tussen de huizen hangt, de mamma’s die hun oudere bovenburen al schreeuwend overhalen om een teiltje te laten zakken waar de boodschappen of een bord pasta in kunnen, de vele huisaltaartjes, het lawaai en de chaos, de geur van sterke espresso’s en gefrituurde groenten, de voetballende jongetjes, pizzabakkers die jongleren met het deeg… Napels is Italië in het kwadraat. Niet gek dat het hele historische centrum van Napels sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Zeer de moeite van een bezoek waard, zo'n 35 kliometerte ten oosten van Napels is het 17de eeuwse, 1200 kamers tellende koninklijk paleis van de koning van Napels en Sicilië bij het plaatsje Caserta. Het moest in z'n tijd het Versailles van de Franse zonnekoning doen verbleken.
4. Puglia | Werelderfgoed Trulli & Matera
In het hart van Puglia bevindt zich de meest beroemde vallei van de streek: de Valle d’Itria. Deze roem heeft de Valle d’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden, een soort bijenkorfvormige witte huisjes. ‘Hoofdstad’ van de trulli is het pittoreske dorpje Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. Maar ook het platteland is een lappendeken van trulli, vooral rondom de plaatsen Ceglie Messapica, Cisternino, Martina Franca en Locorotondo.
De Sassi, de oude rotswoningen, vormen het hart van Matera, een bijzonder sfeervolle stad in de zuidelijke regio Basilicata. De Sassi zijn al eeuwenoud. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen
5. Sicilië | Werelderfgoed Etna | Syracuse | Val di Noto | Valle dei Templi | Villa Romana del Casale | Palermo | Kathedraal van Monreale en Cefalù
De Sicilianen noemen de Etna simpelweg ‘a muntagna, de berg. Sinds 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst van Unesco – en dat is natuurlijk niet voor niets. Er is tal van moois te ontdekken op de hellingen van de 3323 meter hoge vulkaan; de bijzondere vegetatie, mooie dorpjes en beschermde natuurgebieden. Een bijzondere manier om het allemaal te ontdekken is met de Circumetnea trein die vertrekkend vanuit Catania in langzaam tempo rond de Etna rijdt met een steeds veranderend uitzicht over wijngaarden, amandel- en pistachebomen.
Syracuse is een van de mooiste herinneringen aan de bloeiperiode van de Griekse cultuur op Sicilië. De stad was zelfs ooit (zo van de zevende tot de derde eeuw voor Christus) de op één na belangrijkste stad van Groot Griekenland. Alleen hoofdstad Athene was belangrijker.
In het zuidoosten van Sicilië parelt de Val di Noto, de vallei rondom Noto met de barokke pareltjes Caltagirone, Catania, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa en Scicli. Deze plaatsen zijn allemaal opnieuw opgebouwd na een flinke aardbeving in 1693, waardoor je er heel veel barokke elementen vindt. Sinds 2002 staan ze alle acht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Op de plek van de Valle dei Templi schitterde ooit de oude Griekse stad Akragas. Nu is de Valle dei Templi, met een oppervlakte van 1300 hectare, een van de grootste archeologische sites van Italië. De Dorische tempels staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
In Villa Romana del Cassale, schittert ruim 3500 vierkante meter aan magnifieke mozaïeken. De mozaïeken zouden gemaakt zijn door Noord-Afrikaanse kunstenaars, in opdracht van een rijke Romein. Je ziet bijvoorbeeld veel jachttaferelen, mythische zeewezens en hier en daar ook een erotisch getinte scène. Beroemd zijn ook de tien meisjes in bikini.
Sinds 2015 staat Palermo op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet met het hele historische centrum, zoals Rome, Florence en Venetië, maar wel met alle prachtige bouwwerken die herinneren aan de aanwezigheid van de Arabieren en de Normandiërs in de stad. Ook de kathedraal van zowel Monreale (net buiten Palermo) als Cefalù is aangemerkt als werelderfgoed.